woensdag 28 november 2012

De leraar als prof

Er zijn nogal wat meningen over wat een goede leraar is en hoe betreffende personen hun taak invullen. :)

In ieder geval is een goede leraar een professionele leraar. Maar wat is professioneel gedrag?

I het boekje 'Waar staat de leraar in onze samenleving?', door Antonia Aelterman, Jef Verhoeven, Isabel Rots, Ina Buvens, Nadine Engels en Peter Van Petegem, wordt een heel aardige en wat mij betreft bruikbare definitie gegeven:


Vooral het empowerment-aspect, is handig. De kracht en het lef hebben om op tijd de juiste beslssingen te nemen is m.i. doorslaggevend om goed les te kunnen geven.

Dit geldt natuurlijk voor ieder beroep, maar juist bij het beroep van leerkracht krijg je wat je doet dubbel en dwars terug. Goed of slecht. Je merkt het meteen en intens.

maandag 26 november 2012

Yes we can!

Wilders heeft de afgelopen jaren voortdurend in de schijnwerpers gestaan en hij heeft dat voor elkaar gekregen met niet veel meer dan woorden. Kwetsende woorden, beledigende woorden, woorden die angst opriepen.

Obama kan dat ook: emoties oproepen :). Maar dan op een positieve manier. Hoop, verbondenheid, dankbaarheid en blijdschap zijn de emoties waar hij mee werkt. Door die emoties brengt hij mensen in beweging. Weet hij het voor elkaar te krijgen dat ze denken: "Ja ik doe mee!"

Ook als docent moet je je leerlingen kunnen motiveren. Moet je ze zover kunnen krijgen dat ze denken: "Ja ik doe mee!"

De retorica is vanouds de wetenschap die zich bezighoudt met het overtuigen via woorden. Obama gebruikte in zijn speeches de klassieke regels van de retorica. Hij past ze op een ongeevenaarde wijze toe, maar als leraar zouden we die principes ook op een bepaald niveau moeten beheersen.

Zie

http://www.scriptiebank.be/sites/default/files/4911f1e2f99fafbccb8b23fa25852f54.pdf


voor de analyse van Obma's belangrijkste speeches en doe er je voordeel mee.

How to maintain classroom discipline

"De leekracht doet er toe!" is een spreuk die je tegenwoordig vaak hoort. Vaak wordt dan verwezen naar een onderzoek van Marzano uit 2007 waaruit bleek dat prestaties van leerlingen voor het grootste gedeelte verklaard worden door goed lerarengedrag.

Zelfs op een slechte school, presteren leerlingen bij een goede leerkracht beter dan op een goede school bij een slechte docent.

Maar wat maakt een docent goed? Wat voor gedrag laat hij zien? Bekijk de onderstaande instructievideo uit 1947! Het is tenenkrommend langzaam, maar probeer hem toch helemaal uit te kijken. Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover!


donderdag 22 november 2012

Leren is gedrag

Leren is gedrag dat nieuw gedrag mogelijk maakt. Dat geldt voor veters strikken, tot en met uitrekenen van integralen.
Hoe we leren is en daarmee hoe we als beste leerlingen kunnen begeleiden en ondersteunen, daarover is absoluut geen overeenstemming. Dat hangt erg af van de overtuigingen van de persoon met wie je spreekt en dan vooral zijn of haar mensbeeld.

Bijgaande link is gaat naar een prezi-presentatie waar ik mee bezig ben. Een geweldige tooltje dat ik op deze manie ronder de de knie probeer te krijgen.

dinsdag 20 november 2012

Het leseffect

Een van de uitgangspunten die men op Steinerscholen hanteert, is dat de docent zijn leerlingen gedurende 8 jaar begeleid bij hun ontwikkeling. De wijze waarop de docent met zijn klas dit proces doorloopt is iedere keer uniek. Ergo: methoden maak je zelf en op maat. Geloof mij dat is veel werk!

Toch heeft het zelf ontwikkelen van een methode ook zijn voordelen. Je moet heel goed nadenken waarom je iets doet en vooral wat wil je bereiken bij je leerlingen. Door het effect centraal te stellen, creëer je voor jezelf een grote vrijheid om de stof zo aan te bieden dat je leerlingen er het meeste profijt van hebben.

De IOWA State University heeft een model ontwikkeld over hoe je cognitieve ontwikkeling over een bepaald onderwerp kunt groeperen en classificeren.
Of het nu om rekenen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis of iets anders gaat, het onderstaande model helpt je bij het formuleren van het beoogde leereffect op je leerling.

Het model heeft twee assen:
- The Knowledge Dimension classifies four types of knowledge that learners may be expected to acquire or construct:factual, conceptual, procural, metacognitve

- The cognitive proces Dimension represents a continuum of increasing cognitive complexity—from lower order thinking skills to higher order thinking skills:
remember, understand, apply, analyse, evaluate, create



Dit model is ontwikkeld voor voor het aanleren van vakken, maar is misschien ook wel geschikt bij het ontwikkelen van methoden op sociaal en emotioneel gebied.

In ieder geval is dit model een aanpassing van het beroemde taxonomie van Benjamin Bloom. Een toepassing ervan zie je in de onderstaande film :)




bron: http://www.celt.iastate.edu/teaching/RevisedBlooms1.html

Dank: Tony Janson

maandag 19 november 2012

Wat zijn onderwijsbehoeften?

Binnen HGW wordt het begrip onderwijsbehoeften gebruikt. Maar wat zijn dat precies? Hieronder volgt een definitie.

Onderwijsbehoefte
Een onderwijsbehoefte is datgene wat een leerling nodig heeft om in een schoolse context zichzelf op een positieve manier verder te ontwikkelen. Het gaat wat mij betreft om behoeften op didactisch, maar ook op pedagogisch gebied.

Specifieke onderwijsbehoefte
Eigenlijk heeft iedere leerling zijn eigen specifieke onderwijsbehoefte. De behoefte is namelijk voor ieder kind net even anders en wisselt voortdurend in de loop van de tijd. Meestal is het echter zo dat behoeften van leerlingen op elkaar lijken en daardoor is de ondersteuning ervan te groeperen.
Toch zijn er leerlingen van wie hun onderwijsbehoefte zodanig afwijkt van de rest dat het niet vanzelfsprekend is dat ze automatisch profiteren van de ondersteuning die de leerkracht aan de rest van de groep biedt. Dit is de tweede betekenis van van specifieke onderwijsbehoefte. Dit worden ook wel extra ondersteuningsbehoeften genoemd. Het vraagt een breder (ander) handelingsreptoire van de leerkracht dan die voor de rest van de groep.

Groepering van onderwijsbehoeften
Er zijn talloze behoeften die een leerling kan hebben. Het is onmogelijk om ze voor alle leerlingen op te sommen. Daarom hebben diverse mensen geprobeerd ze te groeperen. De twee bekendste zijn Maslow en Stevens.

De piramide van Maslow is een door Abraham Maslow in 1943 gepubliceerde hiërarchische ordening van behoeften.[1] Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in deze hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging van de behoeften die hoger in de hiërarchie geplaatst werden nadat de lager geplaatste behoeften bevredigd waren.


Deci (1990) en Stevens (1997) omschrijven leerklimaat als datgene wat leerlingen – en dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen – nodig hebben om optimaal te functioneren. Zij hebben beiden op basis van onderzoek drie basisbehoeften voor leerlingen gefunctioneerd:
autonomie, relatie en competentie. Hun veronderstelling is dat, wanneer aan deze drie
basisbehoeften voldaan is, leerlingen bereid zullen zijn om actief eigen vorm te geven aan hun eigen leerproces.
De drie basisbehoeften kunnen dan gezien worden als voorwaarden voor het vormgeven van het eigen leren.....Zonder veiligheid kunnen leerlingen zich slechts met grote aarzelingen inzetten voor hun eigen leren; zonder die veiligheid zullen ze weinig risico’s nemen.
We lichten de drie basisbehoeften kort toe:

- Autonomie houdt in dat de leerling zichzelf iemand vindt; dat hij eigen besluiten
kan nemen; dat hij niet het slachtoffer is van dingen buiten zijn macht.

- Relatie verwijst naar ‘erbij horen’. De leerling heeft het gevoel welkom te zijn in
de klas bij de betreffende docent; het gevoel onderdeel uit te maken van een groep
en in die groep een plekje gevonden te hebben.

- Competentie wil zeggen dat de leerling zich bekwaam voelt dat hij in de klas de
indruk heeft dat hij kan wat er van hem gevraagd wordt; dat hij zin heeft in het
leren van iets nieuws en het geleerde weer wil inzetten bij nieuwe onderwerpen.



bronnen:
wikipedia: maslow
http://www.webklik.nl/user_files/2009_06/55695/Bewijsstuk_adaptief_onderwijs.pdf

Strijd op school

Iedere docent kent strijd in zijn werk. Strijd die individuele leerlingen aangaan, strijd met de groep, met collegaś of met het management.

Dat levert natuurlijk geweldig materiaal op voor films. De strijd die ontbrandt wanneer een idealistische nieuwe docent op onorthodoxe wijze zijn leerlingen probeert te motiveren en daardoor in conflict komt met het schoolsysteem.
Eén strijd is voor een film te saai en daarom komt er altijd een tweede strijd bij, namelijk de strijd om de leiding in de klas. Als klap op de vuurpijl is er meestal ook nog sprake van een derde strijd waarbij onze hoofdpersonen iets in de persoonlijke sfeer of in het verleden moet overwinnen. Een paar klassiekers:






zondag 18 november 2012

Changing Education Paradigms

Inmiddels heeft het onderstaande fimpje de status van klassieker. Het betreft een verslag van een lezing van Kenneth Robinson. Om twee redenen is het een klassieker geworden. De eerste reden gaat om de inhoud van het verhaal. Namelijk dat ons onderwijssysteem gebaseerd is ideeën die niet meer van deze tijd en dat het hoog tijd wordt om deze uitgangspunten en ons schoolsysteem eens kritisch tegen het licht te houden.
De tweede reden is natuurlijk de manier waarop de lezing is vormgegeven. GEWELDIG!




This animate was adapted from a talk given at the RSA by Sir Ken Robinson, world-renowned education and creativity expert and recipient of the RSA's Benjamin Franklin award.

Hoe goed doen we het eigenlijk?

Iedereen heeft wel een mening over het onderwijs en dan vooral de kwaliteit ervan. Vaak hoor ik het een negatief oordeel, maar afgelopen week sprak ik met een collega na het volgen van een workshop over het omgaan met bijzonder gedrag.
"Wat zijn we toch een eind gekomen.", zei ze.
"Toen ik dertig jaar geleden voor het eerst met een leerling met autisme in de klas had, was het advies dat ik hem maar bij de deur moest zetten zodat ik hem snel de klas uit kon zetten als die jongen lastig werd."

Hoe goed we het doen hangt natuurlijk af van waar je het mee vergelijkt. Je idealen, de situatie van 30 jaar terug of ten opzichte van anderen. In de bijgevoegde link geven een indruk hoe de amerikanen tegen ons onderwijssysteem aankijken.

http://www.ncee.org/programs-affiliates/center-on-international-education-benchmarking/top-performing-countries/

zaterdag 17 november 2012

Krachtig communiceren in de klas (The Golden Circle)

Op internet circuleert een filmpje over effectieve communicatie. Simon Cinek heeft onderzocht hoe succevolle leiders zoals Steve Jobs en Martin Luther King hun boodschap overbrachten. Sinek ontwikkelde een eenvoudig model dat hij The Golden Circle noemde. In het midden staat de ‘why‘, in de ring daaromheen het ‘how’ en in de buitenste ring de ‘what‘. Een boodschap die bij iemand echt binnenkomt, dus weet te raken, doorloopt alle drie onderdelen van The Golden Circle.



Heel erg leuk is het dat Martin Dogger dit model toepast in zijn klas. Het werkt! Zie http://hetkind.org/2012/10/04/starten-vanuit-de-waarom-vraag-een-heel-verschil/

De 5 rollen van de leraar

Volgens Marie Slooter kun je alle activiteiten die een leerkracht in de klas laat zien, onderbrengen in een vijftal rollen. De leraar is:



1) Gastheer, stemt af
Effect op de leerling: De leerling voelt zich welkom. 

Doen door: 
Verbaal en non-verbaal contact leggen met de lln.
Gedrag; echt zijn, zelfverzekerd staan, rondlopen en gesprekjes aanknopen. Op tijd in de les zijn. Afstemmen op wat de leerling bezighoudt. 

Tijd; ca 10 min. informele fase.

2) Presentator, vangt de aandacht
Effect op leerling: De leerling richt zijn aandacht op de docent en op wat hij of zij te zeggen heeft.

De aandacht vangen is het meest energievretende moment van de les.( aankijken,monden dicht, pennen neer)
Doen door:
centrale plaats in het lokaal innemen, de leiding nemen in woorden ondersteunt door de gebaren. De openingszin goed voorbereiden!


Tijd; 2-4 min.

3) Didacticus, geeft instructie


Effect op leerling: De leerling begrijpt datgene wat hij of zij moest leren. 

Doen door:
complete instructie geven op een heldere
manier, bij uitleg hardop denken. Voordoen, activeren,
overlaten, op lln afstappen en vragen wat de reden is
dat ze niet aan het werk kunnen.

4) Pedagoog, houdt orde en zorgt voor werksfeer.

Effect op leerling:  De leerling voel zich veilig en gewaardeerd zodat hij aan leren toekomt.

Doen door:
Duidelijk zijn in het hanteren van regels / verwachtingen
geformuleerd in gedragstermen, bekrachtigen van en corrigeren op gedrag,
niet op de persoon, wenselijk gedrag benoemen,
waardering uitspreken als de lln zijn gedrag herstelt,
ontspannen en rustig praten, lijst met overtredingen en
correcties paraat hebben.

5) Afsluiter, alle rollen komen samen, afscheid
nemen van elkaar.

Effect op leerling: weet hoe de les paste in het geheel, kan door goede afsluiting richten op de volgend les, heeft voldoende informatie/ gereedschappen/zelfvertrouwen om huiswerk te kunnen maken.  

Doen door: De tijd nemen om af te sluiten, les met elkaar
samenvatten, reflekteren, huiswerk opgeven. tevreden
ontspannen handelen, regels benoemen voor het
opruimen.

Tijd; 5-15 min


Goed lesgeven houdt dan in dat je goed kijkt naar wat je leerlingen nodig hebben en daar je een of meerdere rollen op aanpast.


bron: http://www.montessoricollege.nl/media/26720/Kaart%20vijf%20rollen%20MC.pdf

Strafwerk, Zin of onzin?

Waar geloof jij in als uitgangspunt om orde te houden in de klas. “contact voor contract” of “streng begonnen is half gewonnen”

Geloof je dat je eerst moet investeren in een goede verstandhouding met de klas en de individuele leerlingen, en zijn welwillendheid en redelijkheid belangrijke elementen in je aanpak. Geloof je als je dat doet, je autoriteit eigenlijk niet hoeft te gebruiken en als dat toch zo is leerlingen vanwege de opgebouwde band begrip en medewerking tonen. Dan sta jij voor de de eerste visie.

Bij “streng begonnen is half gewonnen”. ga je ervan uit je eerst heel duidelijk maakt wat je grenzen zijn, nog voordat je een band kunt opbouwen met de klas en de individuele leerlingen. Door deze grenzen consequent te bewaken, en direct in te grijpen wanneer ze overschreden worden, maakt je duidelijk wat je van het gedrag van de leerlingen verwacht. Pas wanneer je de klas voldoende onder de duim heeft ga je een band te scheppen tussen jezelf en je leerlingen.

Een zekere Hofkamp heeft er zijn Master thesis over geschreven. http://igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2012-0829-200708/UUindex.html

What Intelligence Tests Miss: The Psychology of Rational Though

Hoe belangrijk is het IQ bij het vaststellen van je aanpak m.b.t. een leerling? Persoonlijk nam ik het wel mee, ik maar had er toch een beetje moeilijk gevoel over. Het cijfer zegt misschien wel iets, maar ook over veel zaken niet. Meestal zijn mijn leerlingen bijvoorbeeld echt niet dom en nemen ze toch vaak stomme beslissingen. Hoe zit dat nu? Dit boek geeft misschien wat handvatten:

Critics of intelligence tests—writers such as Robert Sternberg, Howard Gardner, and Daniel Goleman—have argued in recent years that these tests neglect important qualities such as emotion, empathy, and interpersonal skills. However, such critiques imply that though intelligence tests may miss certain key noncognitive areas, they encompass most of what is important in the cognitive domain. In this book, Keith E. Stanovich challenges this widely held assumption.

Stanovich shows that IQ tests (or their proxies, such as the SAT) are radically incomplete as measures of cognitive functioning. They fail to assess traits that most people associate with “good thinking,” skills such as judgment and decision making. Such cognitive skills are crucial to real-world behavior, affecting the way we plan, evaluate critical evidence, judge risks and probabilities, and make effective decisions. IQ tests fail to assess these skills of rational thought, even though they are measurable cognitive processes. Rational thought is just as important as intelligence, Stanovich argues, and it should be valued as highly as the abilities currently measured on intelligence tests.